poniedziałek, 28 listopada 2011

Jak zrobić filcowe aniołki czyli pomysł na świąteczne ozdoby

Filc - to ostatnio mój ulubiony materiał. Cudowny - daje się bez problemu formować, ma doskonałą "pamięć", praktycznie nieograniczoną paletę barw, miękki, miły, przytulny.
Idealny na bożonarodzeniowe ozdoby. Filcowe aniołki - do zawieszenia pod żyrandolem, do zamocowania na firance, do postawienia na stole, do spakowania w mieszek z przezroczystej tkaniny, do udekorowania choinki.... Najpiękniej wyglądają w grupie :)


POTRZEBUJEMY:
  • wełna do filcowania - biała, ecru na sukieneczki i skrzydła i ciemniejsza (ruda, zółta, beżowa, brązowa, czarna) na włosy.
  • igła do filcowania
  • gąbka (może być kuchenna, kąpielowa, lub inny kawałek gąbki, jakim dysponujecie)

WYKONANIE
  • z kilku pasm wełny formujemy stożek, skręcając i formując igłą górę, oraz "wciskając" do środka dół sukieneczki. Delikatnie można utrwalić igłą boki sukienki.

  • z kolejnych pasemek, metodą nakłuwania formujemy skrzydełka - robimy to na podkładce z gąbki.
  • można także uformować rączki - dłuższe pasemko skręcamy i robimy supełki na końcach.

  • z 2-3 grubszych pasemek wełny formujemy kulkę, można ja ufilcować zarówno na sucho jak i na mokro. Ja polecam formowanie na sucho, ufilcowana na mokro kuleczka może być za ciężka.
  • z ciemniejszej wełny przygotowujemy włoski i obmyślamy aniołkową fryzurę. Do główki za pomocą igły nakłuwając przymocowujemy kilka pasm ciemnej wełny. 

  • po zamocowaniu formujemy koczek, warkocze, kitki lub zostawiamy rozpuszczone.

  • następnie mocujemy rączki do sukieneczki, a zaraz po nich skrzydełka.

  • pozostaje tylko przyczepienie główki i aniołek gotowy.

Aniołki maja włoski blond, rude, brązowe. Noszą kitki, warkocze, albo fryzury typu afro. Pełna dowolność - możecie się wykazać projektowo ;)
Zaproponujecie swoim dzieciom wymyślanie anielskich fryzur - będzie wspaniała zabawa.
A po gotowe aniołki dla leniwych i zapracowanych zapraszam na www.caramello.pl




Powodzenia! (i anielskiej cierpliwości;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz